Tijd
Prediker 3:5. Hoe staat het met de reinheid en waarheid in jouw kerk/gemeente?
5 Er is een tijd om te ontvlammen
en een tijd om te verkillen,
een tijd om te omhelzen
en een tijd om af te weren.
Er is een tijd om te belijden
Een vreemde vertaling in de NBV van de eerste twee regels van vers 5. Er is uit de grondtekst voor mij geen basis om hier de woorden ‘ontvlammen’ en ‘verkillen’ te gebruiken. Daarom dezelfde tekst uit de HSV, wat wel aansluit bij de grondtekst, net zoals bij de NBG.
Prediker 3:5, HSV
5 een tijd om stenen weg te werpen
en een tijd om stenen te verzamelen,
een tijd om te omhelzen
en een tijd om zich ver te houden van omhelzen;
Dit legt ook een diepere boodschap bloot voor de gemeente, de kerk. Een zeer actuele boodschap die gaat over het bouwen aan geestelijk leven in de gemeente. Hoe staat het met het geestelijk leven in jouw gemeente? Hoe wordt er gebouwd? Is er moed om stenen weg te gooien als dat gebeuren moet en niet te omhelzen, wanneer je je daar verre van moet houden? Ik zal deze diepere laag in dit vers proberen uit te leggen.
Een schaduwbeeld van de eerste twee regels, stenen weg werpen en stenen verzamelen, vinden we in Leviticus 14:39-42, waar het gaat over het bestrijden van de ziekte melaatsheid, wat zelfs in de stenen van een huis kan gaan zitten.
Leviticus 14:39-42, NBV
39 Op de zevende dag komt hij terug om te zien of de muren van het huis verder zijn aangetast. Als dat zo is, 40 moet hij de aangetaste stenen laten wegbreken en ze laten weggooien buiten de stad, op een onreine plaats. 41 Vanbinnen moeten de muren van het huis worden afgekrabd en het afgekrabde pleisterwerk moet buiten de stad, op een onreine plaats, worden weggegooid. 42 De uitgebroken stenen moeten door andere worden vervangen en het huis moet opnieuw worden bepleisterd.
Zie je de link naar het bouwen van het geestelijk leven van de gemeente? De grootste ‘ziekte’ waar de gemeente mee te maken heeft is zonde. Als je niet uitkijkt gaat die in alle ‘levende stenen’ zitten. Bijtijds ingrijpen en ‘besmette levende stenen’ verwijderen die blijven volharden in hun zonde (zie ‘na zeven dagen’) is dus van levensbelang voor de gemeente.
1Petrus 2:4-5, NBV
4 Voeg u bij hem, bij de levende steen die door de mensen werd afgekeurd maar door God werd uitgekozen om zijn kostbaarheid, 5 en laat u ook zelf als levende stenen gebruiken voor de bouw van een geestelijke tempel. Vorm een heilige priesterschap om geestelijke offers te brengen die God, dankzij Jezus Christus, welgevallig zijn.
Gods genade is er voor zondigende ‘levende stenen’ die berouw hebben en hun zonde belijden. Dan is er vergeving, en wordt het ‘huis’, de gemeente, niet besmet.
Wie echter bewust blijft volharden in zijn zonden, het maakt tot een levenswijze, kan geen beroep doen op deze genade.
Romeinen 6:1-2, NBV
1 Betekent dit nu dat we moeten blijven zondigen om de genade te laten toenemen? 2 Dat in geen geval. Hoe zouden wij, die dood zijn voor de zonde, nog in zonde kunnen leven?
Deze ‘levende stenen’ zijn ‘besmette stenen’ geworden en tasten het huis van God, de gemeente, aan. Wegwerpen dus, maar wel in alle zorgvuldigheid. Lees 1 Corinthiërs 5 maar eens waar Paulus uitlegt hoe de gemeente moet omgaan met ‘besmette stenen’.
De heiligheid en reinheid van de gemeente is wat dat betreft een hoger goed dan de liefde en tolerantie. God hield veel van Adam en Eva, maar ze werden toch echt het paradijs ‘uitgeworpen’ toen de heiligheid en reinheid aangetast werd.
En wanneer deze ‘besmette stenen’ dan uiteindelijk berouw tonen en hun heilloze wegen belijden, pas dan toe wat Paulus in 2 Corinthiërs tegen dezelfde gemeente zegt:
2Corinthiërs 2:6-8, NBV
6 De straf die hem door de meerderheid van u is opgelegd, is zwaar genoeg geweest; 7 u kunt hem nu maar beter vergeven en bemoedigen, anders verliest hij nog alle hoop. 8 Daarom roep ik u op hem weer in liefde te aanvaarden.
Laat er altijd vreugde zijn over een ‘besmette steen’ die weer een ‘levende steen’ wordt. Dat is pure genade!
De derde en vierde regel van Prediker 3:5 , het omhelzen en je verre houden van omhelzen’ heeft hier ook alles mee te maken. Er komen steeds meer invloeden het huis van God, de gemeente, binnen die de wereld als ‘goed’ bestempelt, maar waarvan Gods Woord duidelijk zegt dat het zonde is en dus zorgt voor besmetting in het huis. Mensen die kiezen voor een levensstijl in zonde en die door de gemeente in liefde en tolerantie omhelst worden. Dat alles onder het mom van drempelverlaging en mensen winnen voor Christus, terwijl je eigenlijk het signaal aan ze afgeeft dat wat ze doen geaccepteerd wordt.
En ondertussen besmetten ze het hele ‘huis’. Hoe kun je ooit mensen winnen voor Christus als je zelf besmet geraakt bent! Niet omhelzen dus, maar vooral veel bidden en niet zelf oordelen. Laat dat over aan de Geest die overtuigt van zonde en God aan wie het oordelen toekomt. Houdt wel afstand!
Een ernstig woord vandaag, maar ik zie steeds meer kerken die niets doen met ‘besmette stenen’ en die zondige praktijken, die door de wereld als goed bestempeld worden, omhelzen, uit naam van de liefde en tolerantie. Een zeer zorgelijke ontwikkeling. Doe je hier niets mee dan loop je als kerk/gemeente het risico dat er niets van je ‘huis’ overblijft als Jezus, de Bruidegom, terug komt om zijn reine en zuivere Bruid, de gemeente, te halen. Lees maar het schaduwbeeld uit Leviticus vanaf vers 43.
Leviticus 14:43-47, NBV
43 Als de stenen zijn uitgebroken en de muren zijn afgekrabd en opnieuw bepleisterd, en het huis later toch weer wordt aangetast, 44 moet de priester opnieuw komen. Als hij vaststelt dat de aantasting zich heeft uitgebreid, is het vraat. Het huis is dan onrein. 45 Het moet worden afgebroken, en de stenen, het hout en al het pleisterwerk moeten buiten de stad worden gebracht, naar een onreine plaats.
Dat wil je toch niet! Werp dus weg wat er weggeworpen moet worden en bouw met ‘levende stenen’. Omhels in liefde en acceptatie wie zijn vertrouwen volledig stelt op God en leef samen naar de richtlijnen van Zijn Woord, maar houd je verre van wie dat niet doen en die hun eigen waarheid bedacht hebben als het gaat om het naleven van het Woord van God.
Reacties
Een reactie posten